Протестите от зимата на 2013 г.
  Политически протести, започнали в края на януари 2013 г. и обхванали над тридесет града в България. Първоначално породени от високи сметки за електричество и насочени срещу електроразпределителните дружества, протестите се насочват срещу политическата система въобще. Изблици на насилие между правоохранителните органи и протестиращите  в София довеждат до оставката на дясноцентристкото консервативно  87-то правителство на България. Силен белег оставя самозапалването на Пламен Горанов, предизвикало широк обществен отзвук.
Първите протести са на 28 януари 2013 в Сандански и Благоевград. Те почти веднага прерастват в разнопосочни масови политически протести, насочени както срещу високите цени на тока и електрическите компании, така и срещу политическата система .
Някои протестиращи настояват за свикване на Велико народно събрание. Сред символите, носени от протестиращите, преобладават българските знамена, но се срещат и партийни и идеологически символи.
Във Варна и Пловдив на сградите на централите на електроразпределителните дружества на нанесени материални щети. Медиите съобщават и за подпалени служебни коли на ЕРП-тата. В София, при сблъсъци покрай протестите има ранени и арестувани. Самозапалват се и изгарят 3-ма души. 
Нима смъртта на тези хора е била напразна , нима тези животи дадени в името на родината ни не трогнаха никого от управляващите ни ? Нима  грозните сцени и сблъсъци на български граждани с държавната охрана  са били напразно ?Българина започна да отстоява позицията си , като излезе навън на мирни протести , които обаче прераснаха в сблъсъци , от които не се знаеше какви ще са последствията.Грозната картина на потъпкване на съгражданите ни ужаси цяла България ,но за съжаление нямаше последствия за виновниците .Така ли ще е  всеки път когато решим да защитим правата си , ще ни  тъпчат и ще ни мачкат без дори да им мигне окото и то не кой да е а българските ни братя ? 
Аз оставам тук , това е моята родина, но колко ли са хората, които побегнаха и колко още ще изберат по-лесният начин ?

0 коментара:

Публикуване на коментар